Характеристики и произход на велура


Думата “велур” произхожда от френската дума за кадифе и като цяло тези две тъкани са доста сходни. Разликата между тях е, че кадифето е нежна тъкан с власинки, а велурът е плетена тъкан с власинки. Велурът е по-устойчив от кадифето, по-достъпен и има по-широко приложение в производството. Той е луксозен плат, който има изключително изискан и красив вид, поради което се използва толкова масово. Характеризира се с чудесно меко на допир покритие с нарязани влакна, които се драпират безпроблемно.


В тази статия ще разгледаме интересни факти и приложения на велура. Ще отбележим и какво го прави толкова специален сред различните тъкани. 


От какво се прави велура?

Въпреки луксозния си завършек, той обикновено се изработва от естествена кожа. Характерната мека текстура на повърхността на велура се получава чрез пресичане на примковидни нишки при специален процес на тъкане. Въпреки че е създадено с подобен процес на тъкане, кадифето всъщност се произвежда от чиста коприна - което го прави много по-скъпо и рядко използвано.


История на велура

Има спорове около това къде точно е възникнал велурът. Със сигурност можем да кажем, че той произхожда от Франция и е изработен с цел да има по-достъпна алтернатива на кадифето, което е било твърде скъпо.


Първите тъкани от велур са открити през 40-те години на XIX в., като след появата си този плат става основен за тапицерия през следващия век. 


С нарастването на популярността на пазара се появяват различни видове велур, като памучен, вълнен, оребрен и полиестерен и кожен.


До 70-те години на ХХ век той се използва предимно за тапицерии и домакински предмети. Става популярен в облеклото едва в края на 60-те и 70-те години - въпреки че в началото появата му в облеклото се възприема с насмешка заради първоначалното му използване в мебелите.

 

Велурът в модата

През 60-те и 70-те години велурът се превръща в материя, която като че ли изразява бунт срещу модата и обществените порядки по онова време. Тъй като е мек, удобен и цветен, той е пълна противоположност на ушитите по мярка дрехи, които са на мода тогава.


Как велурът става модерен в облеклото?

За налагането на велура в облеклата и аксесоарите са отговорни популярните музикални групи от 70-те години, които започнаха да носят велурени дрехи


Постепенно този тренд беше приет с отворени обятия. Известни марки за спортно облекло създадоха първите анцузи и спортна екипировка, използвайки този супер мек материал. Дори през 90-те години на миналия век първата линия дрехи на Дженифър Лопес беше почти изцяло от велурени анцузи с характерни разширени крачоли.


За какво се използва велурът днес?

Поради това, че велурът е по-достъпна и устойчива материя, повечето модни дизайнери го предпочитат пред кадифето в съвременната мода. Тази материя като цяло е влизала и излизала от мода многобройно, но интересното е, че винаги се завръща с блясъка си.


Велурът е известен като "удобна" материя с изключително красив вид. Използва се в производството на уютни и супер меки ежедневни облекла - пижами, анцузи, чехли, клинове и тоалети. Също така той е предпочитан за домакински артикули, тъй като издържа повече на износване.


Едно от най-интересните и значими приложения е в производството на сценични завеси. Също така този плат продължава да е много търсен от театралните трупи по целия свят. Дори и киносалоните често използват велура около екрана.


Велурът остава и в днешно време доста популярен материал за тапицерия. Повечето мебели с велурена тапицерия днес се смятат за винтидж или антикварни. Друго съвременно приложение на велура е като материал за подплата, прикрепен към вътрешността на кутиите за бижута. И, разбира се, в производството на дамски чанти и аксесоари.Предимства на велура

  • Еластичен
  • Топъл
  • Удобен за ежедневието
  • Много мек
  • Луксозен вид
  • Мека драперия
  • Блясък на плата
  • Може да се пере в машина

Велурени чанти - защо си заслужава да имате такива?

Можете да носите велурена чанта с много и различни аутфити. Велурът е универсален (особено чантите от велур) и може да се съчетае с всичко - от дънки и тениска до официална рокля.


Ако искате да направите впечатление с качествен и красив аксесоар - то това е вашият. Можете да сте сигурни, че ще бъдете забелязани с изящна велурена чанта в комбинация с велурена рокля например. 


Те обогатяват красотата на всяка рокля и са много на мода в наши дни. Тези чанти не само издигат тоалета ви на съвсем друго ниво, но и ви придават усещане за уникалност и разкош. 


В нашата колекция от кожени чанти ще намерите изключително модерни велурени модели, които си заслужава да имате. Можете да ги разгледате тук.

Остави коментар

×