8 начина да планирате времето си

Ако има нещо, което ни се струва предизвикателно при завръщане на  работа след майчинството, то е да организираме времето си така, че да можем да се справим с всички ежедневни задачи. Нека си го признаем - това никак не е лесно. От работа - вкъщи, където ни очаква домакинската работа и грижите за децата - може да се стигне до там да не можем да си поемем дъх. Какви са последиците от всичко това? Изтощение, липса на сън, понякога е трудно да обърнем внимание и на външния си вид. Така ли трябва да бъде? Разбира се, че не. Има начин как да вкараме ред в хаоса. 
 
Дори да работите от вкъщи, се натрупват много задачи освен ако няма кой да ви помага. Не се опитвайте просто да препускате от едното в другото. На първо време спрете на едно място. Прочетете тази статия и приложете съветите от нея на практика. 
 
Дори да ви е трудно в началото, след няколко седмици ще започнете да свиквате и да намирате време и за себе си. А не е ли това и съкровената ви мечта? Животът на домакиня, майка и работеща жена не бива да е мъчение. Изградете своя стратегия и започнете да поставяте граници на безпорядъка. 
 
Това не е безнадеждна ситуация, а е абсолютно постижима цел. Когато изпълнявате тези ефикасни идеи, вашият дом МОЖЕ да бъде онова място на спокойно убежище, далеч от напрегнатите трудности на професионалния живот, с които се сблъсквате всеки ден.
 
8 съвета как работещите майки да планират времето си
 
1) ПЛАНИРАЙТЕ ДЕНЯ СИ ПРЕДНАТА ВЕЧЕР
Какво се случва, когато се опитвате да се справите в движение с нещата. Трябва да сте наясно със ситуацията - сега имате повече отговорности, с които да се справите. Това включва и организацията на деня. Ако действате спонтанно и необмислено, неминуемо започвате да изоставате със задачите си и да се стресирате. Звучи ли ви познато? Ето как да се справите. 
 
Забавете темпото и започнете да отделяте време за планиране още на предната вечер, а не на сутринта. По време на планирането определете какви са приоритетите ви. Има много различни планери, от които можете да избирате и които ще ви помогнат в това. 
 
В него избройте пет важни цели, които имате за следващите седмици. След това съставете своите седмични цели и накрая впишете дневните цели, включително график по часове. Наистина се стига до детайлите и можете ефективно да планирате деня си. Кой ще закара децата на градина, кой ще ги вземе, как това ще се съчетае с работата ви. Кога и какво ще пазарувате и какво ще приготвите за закуска и вечеря, ако се налага и за обяд. Планирайте и малките неща, които сте забелязали, че имате навика да забравяте. 
 
2) ПЛАНИРАЙТЕ ХРАНЕНИЯТА ПРЕЗ УИКЕНДА
Макар да изглежда твърде сложно, планирането на храненията е много полезно и ще ви спести време. Така ще можете да съставите здравословното меню за семейството си. 
 
3) ИЗПОЛЗВАЙТЕ МАКСИМАЛНО УИКЕНДА ИЛИ ПОЧИВНИТЕ СИ ДНИ
След като сте планирали времето си за уикенда, когато той настъпи съответно ще имате възможност да се насладите на нещата, които обичате да правите. Ще имате по-пълноценна почивка и ще се заредите с енергия за работната седмица.
 
4) СЪБУЖДАЙТЕ СЕ РАНО
Ранното ставане ще ви даде спокойно време, в което да свършите нещата, които не можете, когато всички други се събудят. Това също може да е вашето съкровено лично време. 
 
5) ПРАКТИКУВАЙТЕ МИНИМАЛИЗЪМ
Всяка вещ, която имаме ни ангажира по някакъв начин. Затова отделете време, за да отстраните излишните неща от дома и работата си. Колкото по-малко вещи имате, толкова по-лесно ще ви е да ги организирате. 
 
6) ВЪВЕДЕТЕ СИ РУТИНА
Когато въведете своя рутина, ще можете да мислите за по-малко неща. Освободете мислите си, като започнете да правите ежедневните задачи по определен начин. Така в даден момент ще започнете да се справяте с тях по-бързо и няма да се натоварвате. 
 
7) НАЕМЕТЕ ПОМОЩ, АКО МОЖЕТЕ
Ако имате възможност, наемете човек, който да ви помага в ежедневните задачи. Помислете и как може семейството ви да ви помага. Не се опитвайте да вършите всичко сами. 
 
8) ПОЧИСТВАЙТЕ, ДОКАТО ТРЪГВАТЕ
Не оставяйте бъркотията на произвола, а подреждайте и почиствайте след себе си и децата. Така ще сте по-спокойни и няма в даден момент да се озовете в разхвърляна къща с още куп други задачи. Научете и семейството си да се включва в почистването. 
 
СТАНЕТЕ ОРГАНИЗИРАНА РАБОТЕЩА МАЙКА
Когато използвате тези идеи, можете да сте сигурни, че ще направите живота си по-лесен и по-ефективен. Ще бъдете по-спокойни и ще се наслаждавате на това време. 
 
Не пропускайте да се грижите и за външния си вид. Това включва процедури за разкрасяване и пазаруване на качествени дрехи и аксесоари. Ако търсите своя нов моден аксесоар, който да е качествен, красив и модерен, разгледайте нашите творения, които създаваме с много любов за вас. 

Остави коментар

×