Как да съхранявате и почистите любимата си кожена чанта бързо и лесно?

Един съществен съвет за собствениците на чанти от естествена кожа е как да почистват и съхраняват любимия си аксесоар. Кожените чанти са едни от най-красивите и издръжливите, но за да Ви служат дълги години, се изисква да положите грижа. Една добре поддържана кожена чанта не само ще изглежда чудесно дълго време, но дори може да има почти същата парична стойност след години носене. Ние сме тук, за да Ви помогнем  да разберете как да се грижите за любимите си модни аксесоари, за да получите максимума от инвестицията, която сте направили. 

В следващите редове ще опишем стъпка по стъпка как да почиствате кожената си чанта. Също така ще Ви дадем ценни съвети за поддръжката и съхранението на този красив аксесоар, за да е в отлично състояние, винаги, когато го носите със себе си.

Защо кожената чанта изисква Вашата специална грижа?

Наистина чантите от естествена кожа имат прекрасен вид и предлагат изключително удобство, но е важно да знаете как да ги поддържате правилно. Естествената кожа има пореста структура и лесно абсорбира масла от кожата ни или от други източници. При наличие на петна и разливания трябва да вземете подходящите и навременни мерки. Възможно е във вътрешността на чантата Ви да има етикет със съвети за почистване и поддръжка, които да следвате. Но дори Вашият аксесоар да няма такъв етикет, не се притеснявайте. Продължете да четете, за да разберете как най-добре да се грижите за любимата си кожена чанта.

Колко често да почистваме кожените чанти?

Дори да не носите чантата си всеки ден или да я пазите чиста, е добре да полагате грижа за нея всеки месец, за да може да запази привлекателния си външен вид.

Какво да си подготвим за почистването на кожената чанта?

  • Прахосмукачка или друг вид вакуум
  • Мека четка 
  • Сапун за кожа
  • 2 чисти бели кърпи
  • Валяк за почистване на влакна и косми
  • Балсам за кожа
  • Препарат за полиране на метал (по избор)

Инструкции как да изперете кожена чанта?

За изпирането на кожената чанта е добре да използвате сапун  за кожа. Не пускайте аксесоара в пералнята и ползвайте студена вода. Не използвайте сушилня. Не гладете чантата. За измиването е достатъчно да нанесете сапуна върху влажна бяла кърпа и след това да почистите чантата с нея.

  • Изпразване на вътрешността на чантата
  • Преди да започнете самото почистване, отстранете всички предмети от вътрешността на чантата, проверете и всички малки джобчета с и без ципове. 

  • Премахване на замърсяванията от подплатата
  • Ако чантата Ви има вътрешна подплата, е много вероятно да има малки замърсявания, трохи и други дребни боклуци, които трябва да отстраните. За целта издърпайте подплатата навън и я изтупайте добре. Можете да използвате валяк за влакна или прахосмукачка, за да почистите дребните отпадъци. Ако чантата няма подплата или подплатата е текстилна, можете да използвате леко навлажнена кърпа, за да почистите вътрешността.

  • Третиране на кожената чанта 
  • Уверете се, че сте избрали качествен сапун за почистване на кожени чанти. Нанесете малко от препарата върху навлажнена с топла вода кърпа. Не Ви съветваме да използвате цветни кърпи, за да не допуснете преноса на боя от кърпата на върху кожата. Внимателно почистете външната част на чантата.

  • Подсушете добре
  • След третирането с почистващия сапун е време да смените кърпата с нова и да подсушите добре. Ще забележите как кожата е станала по-еластична и има прекрасен блясък.

  • Защитете чантата от петна и замърсявания
  • Има начин как да помогнете на чантата си да бъде по-издръжлива и устойчива на петна и замърсявания. Можете да използвате балсам за кожа. Винаги следвайте внимателно инструкциите на опаковката при ползването на такъв вид продукти.

     

    Съхранение на кожени чанти

    Много хора имат навика да съберат всичките си налични чанти в найлонови торби и просто да ги оставят в гардероба или килера до следващото ползване. Една качествена дизайнерска кожена чанта не само не заслужава да бъде съхранявана така, но и рискувате бързо да я съсипете, ако не полагате подходящата грижа. Пластмасата може да залепне за кожата и така да се наруши външния слой на чантата. Другата опасност е, че торбичките често задържат влага, а влагата е потенциална предпоставка за образуване на мухъл и плесени. Едва ли бихте искали да отворите любимата си чанта и да бъдете неприятно изненадани. 

    Ето какво да направите вместо това:

    Винаги съхранявайте кожената си раница или чанта в платнена торбичка, алтернатива може да е калъфка за възглавница. Така ще предпазите аксесоара от замърсявания, прах и увреждане, а също така ще помогнете на кожата да диша и да запази качествата си.  Не оставайте чантата да виси, а я напълнете с хартия и я поставете в изправено или хоризонтално положение.

    Третиране на петна върху кожени чанти

    Има замърсявания, които налагат да бъдат третирани веднага, за да ги отстраните със сигурност. Най-често срещаните петна върху чантите са от мастило, кръв, храна и напитки. Ако искате да заложите на професионално почистване в пунктовете за химическо почистване често предлагат и такива услуги.

    Добре е да проверите дали чантата Ви има завършващо покритие, защото ако няма такова, е препоръчително да я занесете на професионално почистване. Как можете да проверите това? Напръскайте чантата с няколко капки вода и ако те не попият, означава, че има завършващо покритие и можете да продължите домашното почистване спрямо случая.

    Мастило: Спиртът(изопропилов спирт) работи добре, ако сте решили да почистите петната от мастило на чантата си в домашни условия. Чрез памучен тампон нанесете течността върху чантата, след което забършете с чиста кърпа до отстраняване на петното. Подсушете с друга чиста кърпа. 

    Храна и масло: Поръсете петното от мазнина или олио с талк, царевично нишесте или сода за хляб. Потупайте праха и го оставете върху петното за една нощ. На сутринта почистете праха с четка с мек косъм.

    Вино: Направете паста, смесвайки равни части водороден пероксид и сода за хляб. Нанесете пастата върху кожата, оставете да подейства за 10 минути и след това я избършете. Оставете да изсъхне добре и повторете, ако е необходимо.

    След като отстраните някое от изброените петна, нанесете балсам за кожа върху цялата чанта.

    Съвети за пране и поддръжка на кожени чанти

    • Никога не използвайте твърда четка или груби почистващи продукти за кожа, включително бактериални кърпички, бебешки кърпички, амоняк или почистващи препарати на алкохолна основа.
    • За да предотвратите появата на петна, дръжте гримовете в непромокаема чанта с цип, а химикалките - в друга чанта.

    Tези съвети да Ви помогнат да се грижите за любимите си кожени аксесоари и да се радвате дълго на прекрасния им вид. На нашия онлайн магазин zarenabags.com ще намерите голямо разнообразие от уникални кожени чанти, раници, портмонета и други аксесоари, които произвеждаме с много любов и внимание.


    Остави коментар

    ×