Ще Ви разкрием по какво можете да познаете дали едно изделие е от естествена кожа.

Тъй като естествената кожа е един от най-гъвкавите, издръжливи и естетически издържани материали, това я прави любима на производителите на кожени чанти, аксесоари, дрехи, обувки и други. Начинът на добив и обработката на кожа изисква специална процедура, което допринася за по-високата й цена и считането й за луксозен материал. Изкуствената кожа е друг популярен материал, който се използва като алтернатива на естествената кожа и е предпочитан поради по-лесния добив и по-ниската цена. Въпреки това има съществена разлика между двата материала. Изкуствената кожа се изработва чрез ресурси, чиито източници са невъзобновяеми и трудноразградими, и поради тази причина се определя като вредна за околната среда. 

Ако сте пред дилема дали да изберете чанта, портмоне или друго изделие от естествена или изкуствена кожа, в тази статия ще Ви разкрием разликите между двата материала. Също така ще посочим начини как да различите изкуствената от естествената кожа.

 Как да различим истинската от изкуствената кожа?

Изкуствената кожа има няколко разновидности, но основното по което можем да отличим имитациите от естествените материали, са техните качества. Нека разгледаме основните разлики между естествената и изкуствената кожа.

  Еластичност

Тъй като естествената кожа е естествен материал, тя и се държи като такъв, въпреки че минава през различни техники на обработка. Можем да открием използването й в най-различни производства, понеже тя притежава еластичност, дишаща е и може лесно да заема различни форми. Като материал изкуствената кожа е доста по-твърда от естествената и не притежава тази естествена „гъвкавост“. 

 Дори с течение на времето изкуствената кожа не променя твърдостта си, докато естествената кожа продължава да омеква и да добива дори още по-уникален вид.

 

Визуална привлекателност

Тъй като изкуствената кожа е синтетичен материал, който е по-достъпен, тя се използва масово в много продукти и в най-различни цветове и покрития. За разлика от нея, естествената кожа е има по-привлекателен външен вид и притежава характерна миризма, която не може да бъде имитирана. До голяма степен точно несъвършенствата и естествените шарки на естествената материя я правят толкова уникална и интересна. 

 Поддръжка

Истината е, че синтетичната кожа не изисква толкова грижи, за да запази външния си вид. Въпреки това поради грубата си структура тя може да бъде захабена много по-бързо. Ако добре поддържате чантата си от естествена кожа например, тя не само ще има прекрасен визуален облик дълго време, но и ще запази своята здравина. 

 Цена

Всеки знае, че без значение за какъв вид модно изделие става дума, ако то е изработено от естествена кожа, цената е по-висока от тази на изделията от синтетична кожа. Това е така, понеже за модните аксесоари от естествена кожа се изисква да преминаването през по-специфични процедури за изработка, съхранение и транспортиране, за да могат да достигнат до Вас в техния перфектен вид.

 Аксесоарите от синтетични материи са много по-достъпни и широко разпространени, но това прави продуктите от естествена кожа още по-ексклузивни и желани.

Текстура

Нищо не може да излъже Вашето усещане за комфорт. Точно поради това един отличителен знак за естествената кожа е усещането за удобство и мекота. Понякога кожата има завършващ слой, който да я предпазва от течности и други замърсявания. Тогава може да е по-трудно да я различите от изкуствената, но дори в този случай отново можете да усетите нейната специфична еластичност и мирис. 

 Колкото и добри имитации на естествената кожа да има, не е създадена алтернатива, която напълно да притежава всичките й качества. Мекотата и еластичността, приятният допир са част от характеристиките на кожените изделия, които хората обожават. 

Практичност

Още едно неоспоримо качество, което си заслужава да отбележим, е издръжливостта на кожените продукти. Ако се грижите добре за тях, те дори могат да продължат да бъдат носени от Вашите деца например. 

 Синтетичната кожа също разполага със здравина, но не може да се сравни с тези на естествената кожа. Не случайно още от началото на човешката история кожата се е използвала за изработката на дрехи и винаги е била считана за ценен ресурс.

 

Как да проверите дали едно изделие е от естествена кожа?

Има няколко стъпки, които можете да предприемете, за да се уверите в произхода на един продукт. Нека преминем през тях:

  • Проверете етикета на продукта. Обикновено производителите на кожени изделия държат да е известно, че продуктите им са от естествени материали, затова е много вероятно това да е означено на етикета. Там също така е възможно да намерите и съвети за почистване и поддръжка.
  • Проверете повърхността на изделието. Обикновено кожените изделия имат зърнеста повърхност и пори, които са признак за уникалността и естествения произход на материята.
  • Натиснете кожата и вижте дали се образуват гънки или бръчки. Естествената кожа се набръчква при силен натиск, а синтетичната обикновено запазва своята форма и твърдост.
  • Помиришете изделието. Кожата определено се различава от пластмасата и химикалите, затова няма как да объркате този мирис.
  • Тест за естествена кожа с огън. Ако запалите малка част от естествената кожа, тя ще се овъгли и ще замирише на изгоряла коса, но няма да се запали. Синтетичната кожа ще се запали и ще мирише на разтопена пластмаса.

 По всичко личи, че кожените изделия са инвестиция, която си заслужава, особено ако държите на здравината, усещането са лукс и комфорт. Освен това кожата е винаги на мода, така че можете да сте сигурни, че кожените продукти няма да загубят актуалността си. 

 Ние, от Zarena, залагаме на най-качествените материали, като използваме естествена кожа и работим с усъвършенствани технологии за нейната обработка. Но не само това. Във всеки един продукт ние влагаме любов и внимание, тъй като искаме да Ви предложим най-доброто. Разгледайте нашата колекция от чанти, раници и аксесоари и си подарете модно съвършенство!


Остави коментар

×