Няколко съвета за изграждане на блестяща бизнес репутация.

В живота на една бизнес дама срещите с колеги и клиенти може да е дори ежедневие. Замисляли ли сте се обаче какво може да ви помогне да въздействате на хората,с които комуникирате? Със сигурност по време на тези важни събития трябва да имате подходящ подход и да знаете как да убеждавате събеседниците си. Но това ли е всичко? Има ли формула, която да следвате? Всъщност всеки има своите по-силни черти, които може да използва и затова няма конкретна рецепта. Тук ще ви дадем няколко съвета, които да ви помогнат да впечатлите на бизнес среща


Как да се държим на бизнес среща?


Съвет 1: Бъдете себе си

Строгият корпоративен етикет няма да ви представи по подходящ начин. Ако имате чувството, че слагате маска преди всяка среща, откажете се от нея. По този начин ще попречите на вашите силни черти да изпъкнат. Всяка личност има особен чар и специфичен начин на мислене. 


Позволете на другите да ви опознаят и да усетят какъв човек сте. Не боли. А най-вероятно и ще си спечелите приятели. 


Тук не става дума да забравите за професионалното отношение. А просто да си позволите да се отпуснете и да комуникирате от свое име. Знайте, че запомнящите се хора, са тези, които са личности. Т.е. не ги е срам или страх да се изявят или разкрият пред останалите. 


Обърнете внимание и на езика на тялото си. Той трябва да е приятелски, приветлив, изразяващ уважение и увереност. Никой не обича надутите сноби. Не си мислете, че някой би харесал това във вас, просто защото сте красива и успяла жена. 


Когато някой говори, покажете, че сте заинтересовани, слушайте и изкажете мнението си. Поддържайте визуален контакт с останалите. Това също дава знак за откритост и желание за комуникация. Свързването с професионалистите около вас неминуемо ще повиши доверието и неминуемо ще увеличи производителността.


Съвет 2: Бъдете подготвени


Защо подготовката е толкова важна? По време на бизнес срещата ще си проличи какво всъщност сте правили преди нея. Дали сте отделили време и т.н. Няма да имате много възможности да избегнете светлините на прожекторите. Особено ако вие преговаряте. 


Отидете с идеи. Знаем, че е е много изкушаващо да импровизирате, особено ако имате опит. Но по време на срещата ще стане ясно дали се опитвате да измислите отговора си на момента или сте помислили предварително. 


Ако сте подготвени, ще оценят труда ви. Така ще спечелите доверието както на клиентите, така и на колегите си. 


Направете си план и го разпечатайте в стилна папка. Това също прави впечатление за професионално отношение към работата. 


Съвет 3: Бъдете справедливи


Когато имате среща, на която вие сте организаторът, бъдете справедливи. Не превземайте срещата, а дайте възможност на всеки да се изкаже. 


Ако вие сте организаторът, вие трябва и да контролирате развитието на разговора. Идеята трябва да е да получите единно и обективно съгласие с всички. Ще се изненадате колко това ще впечатли събеседниците ви. 


Наблюдавайте как останалите се чувстват. Ако усетите знак за дискомфорт от страна на някой, не го подминавайте. Опитайте се да го предразположите да се отпусне или ако има нужда от кафе или вода например да му предложите.


Съвет 4: Присъствайте


По време на бизнес среща избягвайте да се разсейвате с телефона или лаптопа си. Опитайте се да присъствате изцяло в настоящия момент. 


Особено по време на разговор ползването на телефон дори за няколко секунди не прави добро впечатление. Покажете, че няма нищо по-важно за вас в момента. 


Много добра практика е, ако се опитате да запомните имената на присъстващите. Това е израз на уважение и приветливост.


Съвет 5: Красиви отвътре и отвън


Така както е важно да дадете добър пример с поведението си, е важно и да покажете професионално отношение относно стила си. 


Една изискана бизнес дама не бива да си позволява да отиде неподходящо облечена на работа. Елегантен панталон с ръб и красива нежна риза със сако е много подходящ аутфит за първа бизнес среща


Не пропускайте и детайлите. Чантата и обувките трябва да си пасват. Ако искате да впечатлите своите клиенти и колеги, изборът на стилна кожена чанта е сигурен залог.


В колекцията на Zarena ще намерите много вдъхновяващи модели дамски чанти и богат избор от цветове. Те са с изчистен модерен дизайн и са изработени с изключително внимание.


И така, както виждате успехът на бизнес дамата е комплекс от няколко вътрешни и външни стъпки. Не пропускайте нито една от тях. Те ще ви помогнат наистина да изградите добри взаимоотношения и да впечатлявате на всяка бизнес среща. 





Остави коментар

×